Højdeskræk og fåremøg.....

side 2

Hvis du ikke har lyst til at høre melodien "Twinpeak",
 mens du læser, kan du slå den fra nederst på siden

Terje fortalte om et andet sted, som vi nok aldrig selv havde fundet, hvis ikke han havde fortalt, hvor det var.

Lige syd for Fauske, går en lille grusvej ud til et sted, der hedder Leivset, der ligger lige ved mundingen af Saltdalsfjorden, der er en sydgående forlængelse af Skjerstadfjorden. Den lille vej går lige tværs igennem et meget specielt marmorbrud, der hedder Koloritt Marmorbrud. Jeg døbte det imidlertid "Marcipan-marmorbruddet" for pludselig - mens man kørte på vejen - befandt man sig midt i noget, der fuldstændig lignede julemarcipan, det var meget fascinerende, og man følte sig næsten som Tommeliden, der var endt på en kæmpe marcipanfabrik.


"Marcipan-marmorbruddet"
De trekantede "klumper" er godt en meter på hver led.

Dette meget smukke og særprægede marmor blev blandt andet brugt til:En bautasten der markerer, at man passerer Polarcirklen

På siden af stenen sidder denne plade:

"Denne bauta er gitt av:
Koloritt Marmorbrudd
Braseth & Sønn
Leivset, 8200 Fauske
og Arkitekt Odd Aanesen, Bodø"

Kører man sydover fra Bodø af vej nr. 17 (mod Glomfjord) møder man blandt andet dette smukke mindesmærke:Mindesmærke for en forlist ubåd

Under Anden Verdenskrig forliste en ubåd på 105 meter vand nær Ure (lille sted på Lofoten) på positionen 67'00" nord, 13'32" øst.
Denne flotte sten er rejst til minde om de unge norske og engelske mænd, der mistede livet.

Det er faktisk imponerende hvor kort afstand, der er imellem vidt forskellige marmor/stenbrud deroppe, for hvis man kørte ca. 15 km nord for Fauske mod Straumen/Djupvik, kom man gennem et dolomitbrud, hvor man godt kunne føle sig hensat til en "sukkerfabrik" i stor størrelse. "Sukkeret" (dolomitten) blev i meget store blokke sprængt fri af fjeldet og blev af søvejen fragtet væk til videre forarbejdning.

 Vejen, der er hvid (nederst th.), går tværs gennem dolomitbruddet,
og det er nogle store "sukkerknalder", der er sprængt fri af fjeldetDolomitbruddet nord for Fauske

Der kører en gul gravko på vejen - solen skinner næsten på den - og hvis man ser meget nøje efter, kan man skimte en parkeret bil ("turist fra Danmark"), næsten midt i billedet et lille stykke foran gravkoen - det giver et indtryk af størrelsesforholdet!

Forresten stammer den flotte marmorvæg, der ses i FN-bygningen i New York også fra Fauske, men fra et brud et andet sted. Sådan et stykke fik jeg tiltusket mig ved at møde op på marmorbruddets kontor sammen med Terje (han "lukkede mange døre op") og spurgte, om jeg ikke kunne få/købe et lille stykke marmor.
Vi blev (på eget ansvar) henvist til deres skrotbunke, der var stor som en mindre etageejendom, hvorfra jeg hjembragte det stykke, der ses nedenfor samt flere andre flotte stumper!

Min højdeskræk afholdt mig jo ikke fra at vandre rundt mellem al "marcipanen" og "sukkeret" eller lege muldvarp med flere hundrede meter fjeld ovenover, men den afholdt mig desværre fra en anden oplevelse, som ellers kun var forbeholdt "særligt udvalgte".

Læs mere

Retur til oplevelser

Har du lyst til at kommentere ovenstående, så send mig en mail her


Til toppen af siden"Hjem"