Lidt om mig

Hvis du ikke har lyst til at høre melodien "My Way", mens du læser ,
kan du slå den fra nederst på siden

Jeg er født i 1941 i Rødby Havn, hvor jeg voksede op på et mindre landbrug (statshusmandsbrug) de første 12-13 år af mit liv.
Se billede her.
Derefter boede vi - mine forældre og jeg - en kort periode i Vordingborg, hvor mine forældre bl.a. havde en mindre grøntforretning, men i løbet af kort tid flyttede vi tilbage til Rødby, hvor jeg boede indtil jeg som 17-årig flyttede til Maribo, hvor jeg havde fået arbejde på Lollandsbanens hovedkontor.

Efter ca. 3 år i Maribo flyttede jeg til Hillerød, hvor jeg blev ansat på Privatbanernes hovedkontor. På et tidspunkt lokkede "de store lønninger" i hovedstaden imidlertid, så jeg fik ansættelse på Caltex Oil i Amaliegade i København. Det blev dog i løbet af ca. to år temmelig upraktisk for mig at have arbejde i København, da min søn skulle hentes og bringes i vuggestue/børnehave, så jeg søgte igen arbejde i Hillerød, hvilket jeg fik pr. 1. januar 1966, hvor jeg blev ansat i ATP-huset i Hillerød.

Der var jeg i næsten 25 år, men ved en større rationaliserings/sparerunde i 1990 blev jeg "overflødig" og blev afskediget. Det var Palle Simonsen, fhv. konservativ minister, der svingede kniven!

Nå, rationaliseringen var sådan set god nok, der var vist en enkelt eller to, der var "overflødig" bare ikke lige mig, syntes jeg, men sådan kan man jo have forskellig opfattelse af tingene. Der blev lavet total sagsbehandling og de "piger", som jeg havde "hundset" lidt med i den juridiske afdelings tekstcenter (skrivestue) de sidste mange år, jeg var der, blev flyttet ud i huset, og jeg sad alene tilbage i min sektion og kunne "hundse" med mig selv! Det kunne man naturligvis ikke have, så jeg blev arbejdsløs.

Det var jo lidt at en omvæltning, og jeg prøvede at søge utallige jobs, men blev allerede dengang anset for "for gammel" (næsten 50). Jeg havde imidlertid igennem årene involveret mig en del i foreningsarbejde, bl.a. udførte jeg en del arbejde for EDR, Eksperimenterende Danske Radioamatører, og i den forbindelse havde jeg oprettet mit eget lille "skriveri", som jeg passede i min fritid ved siden af mit professionelle arbejde i ATP-huset.

Så da jeg havde gået arbejdsløs i godt et halvt år besluttede jeg, at jeg ville bruge alle mine kræfter på mit lille skriveri, i stedet for at "blive sendt" på diverse ubrugelige kurser af "systemet".

Jeg har altid lidt af "skrivekløe", og havde bl.a. tanker/ambitioner om at skrive/udgive "min bog", hvilket også lykkedes med lidt forsinkelse efter den oprindelige plan.

Jeg har også skrevet et andet "værk", nemlig: "40 år med tekstbehandling - næsten", der som titlen siger, fortæller lidt om min erfaring med tekstbehandling gennem 40 år.

Det opstod på en lidt sjov måde, idet jeg i mine gemmer havde fundet en gammel manual til en gammel tekstbehandlingsmaskine. Dette nævnte jeg en dag i telefonen over for en af mine gamle ansatte fra ATP-huset, som jeg stadig havde kontakt med, hvortil hun svarer, at den maskine havde hun og hendes barnebarn netop set på Teknisk Museum i Helsingør. Vi talte lidt om gamle dage, og om Teknisk Museum mon havde sådan en manual.

Et par dage senere ringede jeg til museet og spurgte, om de var interesseret i at få manualen, hvilket de bestemt var. Samtalen udviklede sig på en sådan måde, at jeg satte mig ned og skrev "40 år med tekstbehandling - næsten".

I første omgang blev den kun sendt som en slags rapport til museet, som ville opbevare den på deres bibliotek sammen med de gamle manualer, men i løbet af et halvt års tid rettede museet henvendelse til mig og spurgte, om de måtte bruge rapporten i deres årskrift for 2001, hvilket jeg naturligvis gav tilladelse til.

Jeg nævnte overfor herren, der ringede fra museet, at der jo var masser af andre mennesker, der havde nogenlunde den samme erindring/erfaring med "tekstbehandling i 40 år" som jeg. "Ja," var hans svar, "men de har ikke skrevet det ned!"

Jeg har stadig mit lille "skriveri", men har dog sagt en del af foreningsarbejdet fra, bl.a. for at kunne beskæftige mig med andre - måske lidt mere "givtige" ting.

I 1993 blev min mand, der var ansat som kontorchef i Chevron Oil (Caltex) i København også fyret, d.v.s. man nedlagde Chevron Oil, Danmark, hvorefter vi flyttede til Lolland. Her er husene billige, der er frisk luft og "højt til loftet". Så nu bor vi i en gammel nedlagt "udflyttergård" med en kvart tønde land have kaldet Spurvely, hvor min mand får "tiden til at gå" med sit regnskabsfirma.

Da vi flyttede herned var vi enige om, at godt nok kom vi på landet, men vi skulle IKKE have dyr - nå - man har jo et standpunkt til man tager et nyt, i de ca. 10 år vi har boet her, har det "manglende" dyrehold udviklet sig til 10 (der HAR været 11) katte - ganske almindelige misser - hvis man kan kalde en kat DET.

Jeg har gennem årene haft adskillige hobbys, som jeg i perioder har involveret mig meget i.
Jeg har gennem årene bl.a. været "bidt af":

Strikning: (dragter, kjoler, jakker, buksedragter, trøjer m.m. - i hånden, ingen strikkemaskine)

Syning: (alt fra simple nederdele til min egen brudekjole!)

Frimærker fra flere forskellige lande: Jeg solgte dog samlingerne for et "pænt" beløb, da jeg på et tidspunkt syntes, det blev for kostbart at holde dem ajour, da jeg i de sidste mange år samlede postfrisk og for enkelte landes vedkommende postfriske helark.

Akvarelmaling: I en personlig svær periode i mit liv, havde jeg meget stor glæde af - fik fred i sjæl og sind - ved at male akvareller. Jeg har stadig alt udstyret, selvom farver og pensler nok ikke ville være særlig brugbare mere.
Alle "værkerne" ligger i en blå dragkiste på loftet, ganske få er foræret væk som gave - efter udtrykkelig anmodning fra modtageren - et par "værker" hænger i gæsteværelserne på loftet, men de fleste ligger i den blå dragkiste, de bliver kun set på ved tilfældige lejligheder, og når jeg genser dem, sker der sommetider det, at jeg får vældig lyst til at brænde nogle af dem, mens jeg ved gensynet - efter flere år - af andre kan tænke: "Hmm! Det er da i grunden udmærket" - men - de ligger godt i den blå kiste, og jeg håber aldrig, at jeg på samme måde får "brug for" at genoptage maleriet.
Jeg har lagt nogle af "værkerne" ud på Arnold, Per og Marie samt Spioner, hvor de indgår som en del af artiklen.

Amatørradio: hvorom der kunne skrives en "mindre roman". Mine oplevelser med amatørradio og radioamatører har været en stor berigelse for mig, og er det stadig, måske ikke så meget som i gamle dage, hvor der ikke fandtes mobiltelefoner og Internet, men jeg har "mødt" utrolig mange hyggelige, sjove og interessante mennesker via amatørradioen og haft utallige sjove og hyggelige oplevelser. Du kan i artiklerne Højdeskræk og fåremøg....., Arnold, Per og Marie samt Spioner bl.a. læse, hvad amatørradio har været "årsag" til.

Stenslibning/smykkefremstilling: En overgang var jeg "blevet bidt af sten", og jeg kan stadig ikke gå på stranden, ude i haven, over en mark eller sågar forbi et "kommunalt bed", hvor man har lagt "pæne sten" for at holde ukrudtet neden, uden at jeg lige skal kigge - måske endda samle op og tage med hjem til samlingen.
Jeg sliber dog ikke mere, idet jeg forærede min stensav og slibemaskine til min søns svigermor, der på et tidspunkt trængte til "beskæftigelse", men jeg har stadig min meget store samling af fint slebne sten, mange af dem monteret som smykker eller andre brugsgenstande.
I "stenperioden" havde jeg i kombination med radioamatører også flere sjove og spændende oplevelser.

Broderier: Jeg har broderet meget, men har foræret en stor del af det væk undervejs. Jeg har dog stadig det, jeg kalder "Mit Land", et typisk dansk landskabsmotiv fra Eva Rosenstand, hængende på væggen inde i stuen.
Jeg faldt for det motiv under en tur på Strøget i København lige efter, at jeg var kommet hjem fra tre ugers ferie i Nordnorge i regnvejr - for resten den eneste ud af mange ferieture dertil, hvor det regnede - og DER i vinduet hos Rosenstand var bare lige "Mit Land" med sol, hav og kornmarker, heste, køer og en blomstrende hyld samt en husskade på en pæl. Billedet kan næsten ses "in live", hvis jeg kører få kilometer ned til Ravnsborg Bakker og kigger ud over Smålandshavet.
Se broderiet her:
Broderiet udviklede sig til, at jeg også komponerede egne mønstre, bl.a. fremstillede, mens jeg i en årrække var medlem af Luftmeldekorpset, et par store broderede eksemplarer af Luftmeldekorpsets "logo".
Det ene hænger vistnok stadig et sted i Nordsjælland, det andet forærede jeg Luftmeldeeskadrille Hillerød ved en faneindvielse på en større skole i Nordsjælland.

Bøger: Jeg læser meget og har altid gjort det. Jeg vil helst "eje" en bog, så jeg bruger ikke biblioteket ret meget, kun hvis det er en bog, som jeg MÅ læse og som ikke mere kan købes, så vi har ca. 2.000 bøger - jo, der skal stå to tusinde - og jeg plejer gerne at sige, at jeg har læst dem alle sammen - mindst én gang! Dog ikke diverse leksika, fag- og opslagsbøger, de er blevet flittigt brugt, men i dag er det jo blevet SÅ let at finde alt om alting på Internettet.
De ca. 2.000 bøger har jeg nummereret og katalogiseret - naturligvis på min computer, så jeg kan lede på nummer, titel og forfatter samt hvor på vores mange hylder, den enkelte bog står - og "bare for sjov" har jeg lavet en sammentælling af samtlige bøgers sider - - der er ca. 500.000 !

Jeg hygger mig meget med diverse projekter på min computer, bl.a. har jeg i de senere år fremstillet en "Missekalender", der bliver foræret til venner, familie og enkelte forretningsforbindelser. Kalenderen indeholder et vekslende kalejdoskop over mine misser og deres liv her hos os.

Jeg tænker så tit på, at der er mennesker, der siger, at de skal "slå tiden ihjel" for at få den til at gå eller, at de "keder sig". Jo - hvis jeg, hvilket jeg inderligt håber aldrig vil ske, blev invalideret i en grad, så jeg hverken kunne høre, tale eller se, så kunne det godt være, jeg ville have lyst til at "slå tiden ihjel", men ellers tror jeg ikke, at jeg vil kunne komme dertil, hvor tiden "bare skal slås ihjel", for der er altid noget nyt at interessere sig for!

Venlig hilsen Ellen-Sofie/Fie


Retur til bookmark


"os"


Til toppen af siden

"Hjem"