Smykker

Der er copyright på baggrunden:
"Smykkekasse" samt på alle fotos vist på denne side.
Foto m.v.: Fie, Spurvely

Hvis du ikke har lyst til at høre melodien "Dancing Queen", mens du læser, kan du slå den fra nederst på side.

Alle de smykker, du kan se på siderne via linkene nedenfor, har jeg selv fremstillet.
Jeg så bl.a. i de stenbutikker, hvor jeg købte sten eller mineraler til min beskedne stensamling, hvor spændende og flotte helt "almindelige" sten kunne blive, når man behandlede dem lidt.

Jeg anskaffede mig derfor en stensav med flere forskellige typer savklinger (tykkelse/hårdhed), slibestene i forskellig finhed samt pudse- og polerudstyr, som kunne monteres på saven efter behov. Derudover anskaffede jeg mig en "rystegryde" i stil med den, der ses nederst i denne artikel. Den rummede ca. 3-5 kilo sten afhængig af stenstørrelse, og så passede den - næsten - sig selv. Der skulle dog ind imellem skiftes slibemiddel (silicium pulver eller korund pulver af forskellig finhed) eller evt. påfyldes lidt ekstra vand. Gryden stod så fyldt med sten, lidt slibepulver og lidt vand og "rystede" i flere dage indtil stenene var blevet blanke og fine. Den larmede lidt, så den stod enten i kælderen eller udenfor i en overdækket smøge mellem huset og udhuset, men blev tilset dagligt.

Sten, der havde været en tur i "rystegryden", brugte jeg normalt som de var, d.v.s. jeg ændrede ikke på stenens oprindelige facon, men jeg "ryste-sleb/polerede" også skiver af sten.

Andre smykker blev fremstillet i hånden på en lidt mere tidskrævende måde og skulle igennem adskillige processer.
Et hånd-fremstillet smykke vil normalt have gennemgået følgende trin:

Den rå sten blev skåret i tynde skiver, typisk i 3-4 mm eller tyndere lidt afhængig af hvilken type sten det var, nogle sten kunne knække eller smuldre under den videre proces, hvis de blev skåret for tyndt.

Derefter tegnede jeg faconen på smykket på stenskiven, det skulle som regel passe i et færdigkøbt vedhæng eller lign. Ofte kunne der blive mere end eet smykke ud af en skive, afhængig af den rå stens størrelse.

Tredje trin var derefter at skæren smykket fri af stenskiven.

Derefter blev det råt tilskårne smykke monteret på en kraftig blomsterpind med gammeldags segl lak (den slags, der blev benyttet til laksegl på offentlige dokumenter, til forsegling af breve og lign.).

Den næste proces var derefter at slibe alle skarpe kanter væk så smykket fik den ønskede form.

Derefter skulle der finslibes, bl.a. runding "ind over" smykket m.m.

Endelig blev smykket poleret med forskellige former for polermiddel (der næsten lignede tandpasta) eller polerskiver, så det blev blankt som glas - eller så blankt som den enkelte sten kunne blive. Bløde sten kan sjældent poleres så blanke som hårde sten.

Smykkerne blev efter færdigbehandling - enten i rystegryden eller i hånden - monteret i/på forskellige former for vedhæng og lign.

De "Danske smykker" samt "Flinte smykkerne" er alle fremstillet af sten jeg selv har fundet.

De "Norske smykker" er fremstillet af henholdsvis købte sten (med smykkefremstilling for øje) eller sten jeg selv har fundet.

De "Andre smykker" er alle fremstille af købte sten (med smykkefremstilling for øje).

Efterhånden gik der "sport" i smykkefremstillingen og det blev til flere hundrede smykker, og mange - både smykker og andre ting - har jeg brugt som gaver til familie og venner, der gav udtryk for, at de syntes tingene var pæne.

På et tidspunkt havde jeg planer om at sælge en del af smykkerne ved forskellige arrangementer i en lokal forening, og jeg deltog i et par arrangementer, hvor jeg solgte en del og hvor en vis del af "overskuddet" gik til den lokale forening, men i de senere år har smykkerne såvel som smykkefremstillingen af forskellige årsager ligget i dvale, og jeg forærede på et tidspunkt min stensav og andet udstyr til min søns svigermor, der på det tidspunkt trængte til "beskæftigelse".

Under hvert smykke har jeg skrevet stenens navn, behandling samt evt. bemærkninger.
RG betyder, at stenen er "ryste-gryde-behandlet".
HSRG betyder, at stenen er "ryste-gryde-behandlet" efter at den er skåret i skiver.
HSSP betyder, at stenen er håndskåret, håndslebet samt hånd-poleret.

Jeg har ikke oprettet disse sider med salg for øje, men skulle der være et enkelt smykke eller andet du ville være meget interesseret i at eje, så send mig en e-mail, så finder vi nok ud af det.


Venlig hilsen "smykke-fabrikanten"

Smykker af
danske sten

Smykker af
flint

Smykker af
norske sten

Smykker af
andre sten

Retur til Sten

Til toppen af siden


"Hjem"