Sten, mineraler og smykker

Der er copyright på baggrunden:
"Sten på Udsholt Strand" samt på alle fotos vist på denne side.
Foto m.v.: Fie, Spurvely

Hvis du ikke har lyst til at høre melodien "Dancing Queen", mens du læser, kan du slå den fra nederst på side.

Hvis du kan gå en tur på stranden uden at bukke dig ned efter mindst én "fin" sten, er det ikke sikkert, du vil synes, at disse sider er noget for dig, men kig nu på dem alligevel.
Nedenfor kan du klikke dig ind på min beskedne samling af sten og mineraler samt de smykker, jeg har fremstillet af dem.
Jeg har opdelt siderne i fire kategorier, som er "min inddeling", d.v.s. at de sten, jeg kalder "Danske Strandsten" ikke udelukkende kan findes i Danmark, men at det er i Danmark, jeg har fundet dem, det samme gør sig gældende for "Norske Sten" o.s.v.
Min samling var på et tidspunkt betydeligt større, men jeg mistede en del sten, mineraler samt smykker "under fremstilling" i forbindelse med en flytning.
Senere har jeg fået oplyst, at de "efterladte" sten m.m. blev gravet ned i en have nær Udsholt Strand, så en gang om flere tusinde år, når fremtidens arkæologer falder over en samling sten dér - både danske og ikke danske sten samt halv-færdige smykker - vil de nok undre sig og måske komme med en "videnskabelig forklaring" på, hvorfor de ligger lige netop dér.
I forbindelse med min interesse for sten og mineraler har jeg haft mange sjove oplevelser, læs bl.a. Højdeskræk og fåremøg samt Arnold - og lidt flere.

Jeg har valgt ikke at skrive ret meget om stenenes og mineralernes geologiske baggrund, da dette er en videnskab i sig selv, men har kun anført den enkelte stens navn, ca. størrelse samt en evt. bemærkning.
Hvis du imidlertid ved at besøge mine sten-sider har fået lyst til at vide lidt mere om sten, mineraler m.v. kan jeg varmt anbefale at læse bogen "Sten i det danske landskab" af Per Smed (Geografforlaget, 1988). Den er spændende som en roman til trods for sit "tunge indhold".

Udover Per Smed's bog har jeg for at bestemme sten og mineraler i min samling brugt følgende bøger:

"Mineral- og bergarter" (norsk) af Torgeir T. Garmo/Walter Schumann (NKS-Forlaget, 1979).
"Mineraler og Bergarter" (norsk) af Keith Lye (Fredhøis Forlag A/S, 1986).
"Norsk Steinbok" (norsk) af Torgeir T. Garmo (Universitetsforlaget, 1983).
"Steinhobby" (norsk) af Carl Land (Chr. Schibsteds Forlag, 1979).
"Sten i farver" af Karen Callisen, Helge Gry og Lars Skov Andersen (Politikens Forlag, 1985).
"Sten og blokke" af Troels V. Østergaard og Gregers Jensen (Gyldendal, 1985).
"Vi sliper smykkesten" (norsk) af Trond Winje (J. W. Cappelens Forlag A/S, 1983)
"Ædle stene" af Walter Schumann, dansk bearbejdelse Ove Dragsted (G.E.C. Gad, 1978).

Endelig har en nordnorsk geolog hjulpet mig med bestemmelse af enkelte af de lidt mere "svære" norske sten/mineraler. Tak til ham !

Rigtig god fornøjelse !
Og skriv gerne en lille hilsen i min gæstebog

Danske Strandsten

Flint

Norske sten

Andre sten

Smykker

Til toppen af siden


"Hjem"